Advocaten doen aangifte tegen het openbaar ministerie in Roma-zaak: 'relevante stukken verdwenen.’

DEN BOSCH - Volgens advocaat Esther Vroegh en haar collega Arthur van der Biezen zijn ‘alle relevante stukken verdwenen’ die vereist zijn voor een eerlijke verdediging van twee leden van een Roma-familie die terecht staan. De Bosschenaar (42) en Rosmalenaar (51) zijn begin 2016 met acht anderen veroordeeld tot celstraffen variërend van vijf tot achttien maanden.

 ,,Misschien liggen de stukken in een verkeerde kast. Misschien zijn ze gestolen. Of heeft de officier van justitie ze opzettelijke vernietigd’’, aldus Van der Biezen. Met Vroegh heeft hij tegen het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van mogelijke verduistering. Ook vragen zij om onderzoek door de rijksrecherche.

 

Giften en leningen 

In 2010 en 2012 viel de politie de huizen van de familie binnen en werd de administratie in beslag genomen. De rechtbank concludeerde dat zeker vijf woningen waren betaald met crimineel geld. Justitie wilde de woningen meteen verbeurd laten verklaren. Maar dat ging de rechtbank te snel. Er moest een aparte ontnemingsprocedure volgen om de huizen af te pakken. Ook wil justitie enkele miljoenen van de familie. De familie verzet zich daartegen. Volgens hen zijn de panden betaald met giften en leningen uit de eigen gemeenschap.

Tijdens de ontnemingszaak die gisteren niet inhoudelijk aan bod kwam zei Van der Biezen dat uit de ontbrekende stukken duidelijk zou worden dat het de Belastingdienst zich bij de aanpak van de familie voor het karretje van het OM heeft laten spannen.

Hoger beroep

Van der Biezen en Vroegh ontdekten het ontbreken van de stukken tijdens de behandeling in hoger beroep. Zij zeggen stukken te missen die zij geruime tijd eerder mochten inzien (ze vroegen het OM destijds tevergeefs om kopieën). Op verzoek van de raadsheer-commissaris stelde de politie een onderzoek in. De politie bevestigde het vermoeden van de advocaten maar heeft geen verklaring voor het ontbreken van informatie.

Van der Biezen en Vroegh vroegen gisteren de rechtbank om de ontnemingszaak pas te behandelen als meer bekend is over de verdwenen stukken en de behandeling in hoger beroep voorbij is. De officier van justitie ging gisteren niet in op het mogelijk verdwijnen van stukken. Hij vindt dat behandeling van de ontnemingszaak niet moeten wachten op de behandeling in hoger beroep.

Ontvangsten

Van de tien verdachten waren er gisteren vijf aanwezig. Een van de mannen richtte zich tot de rechtbank met het verzoek om het hoger beroep af te wachten. Hij wees op ‘een spannende tijd’. Volgens zijn advocaat Mark Nillesen wil het OM dat de man de Staat 7 miljoen euro betaalt. Zo’n bedrag zou het OM ook eisen van de medeverdachten.

Nilllesen vindt net als zijn collega’s dat het OM te gemakkelijk alle verdachten over één kam scheert. Zij willen dat het OM komt met een zogenaamde kasopstelling die inzicht geeft in de vermeende uitgaven en ontvangsten per persoon.

De rechtbank laat op 18 maart weten wat zij daarvan vindt.

 

Scrollen