Bom onder proces? Ook gesprekken van ex vermoorde Weiss en advocaat afgetapt

De politie heeft in het onderzoek naar de moord op Michel Weiss in Breda niet alleen telefoongesprekken afgeluisterd van hoofdverdachte Pieter L. (37) en zijn advocaat. Ook zijn de vertrouwelijke gesprekken tussen advocate Esther Vroegh en medeverdachte Jaantje, de zus van L., tevens ex-vrouw van het slachtoffer. Dat bevestigt Vroegh.

Ze is, net als haar collega Bisar Çiçek eerder, woedend over de gang van zaken. De advocaten vinden dat het Openbaar Ministerie in Breda met deze afluisterpraktijken de regels zwaar hebben geschonden. ‘Of dit een bom is onder het proces moet nog blijken. Maar dit kan echt niet. De vertrouwelijkheid van de communicatie tussen cliënt en advocaat is heilig. Zodra de politie hoort dat de advocaat belt, moet de tap dicht.’

Of het afluisteren per ongeluk is gebeurd of niet, moet nog blijken. Wat de advocaten betreft heeft het OM de schijn tegen. ‘Bij mij zijn veertien gesprekken afgeluisterd met mijn cliënte’, aldus Vroegh. ‘Toen zij in vrijheid werd gesteld, begon het afluisteren van haar broer. Van hem zijn in het huis van bewaring twaalf telefoongesprekken met zijn advocaat getapt. Het lijkt dus heel bewust te gebeuren’.

Niet gewist
Wat de zaak nog verdachter maakt in de ogen van de verdediging is dat de bij wet beschermde, vertrouwelijke gesprekken niet meteen zijn gewist, maar zijn uitgewerkt en dat een politieman ‘zelfs kennis heeft genomen van de aard ervan’. ‘Dat is helemaal ongehoord’, oordeelt Vroegh woedend. Ze snapt het sowieso niet: ‘De politie kent mijn nummer als geheimhouder. Zodra ze dat ziet of hoort, moet ze de band stoppen. Dat is bij mij dus veertien achter elkaar niet gebeurd’.

Dat advocaat Çiçek en hoofdverdachte L. waren getapt, werd eerder deze maand al duidelijk tijdens een tussentijdse rechtszitting. Ook volgens deze raadsman kan het afluisteren niet toevallig zijn gebeurd. ‘De verdediging bezigt stevige woorden’, reageerde de officier van justitie ter zitting. ‘De stelling dat er bewust door het politieteam of door mij opdracht zou zijn gegeven om verkeer tussen advocaat en de verdachte te tappen, moet op zijn minst goed onderbouwd worden.’ De rechtbank wees een verzoek om de betrokken politiemensen en aanklager zelf te horen nu af.

Vroegh heeft de officier om de uitgewerkte gesprekken gevraagd. Ze wil weten wat politie en OM precies hebben meegeluisterd en wat ze met die informatie mogelijk hebben gedaan. ‘Want de officier zegt nu: het is kennelijk per ongeluk gebeurd, maar we hebben er niks mee gedaan.’ De advocate zegt dat het vaker voorkomt dat ‘geheimhouders-gesprekken’ worden afgeluisterd. Daarom bespreek ik met mijn cliënten amper iets door de telefoon. Maar het zijn wel vaak emotionele gesprekken met mensen die net iets traumatisch hebben meegemaakt. Die willen weten hoe het met de kinderen gaat. Ook dat kan informatie zijn waarmee de politie tactisch kan sturen.’

Strafvermindering
Als vast komt te staan dat sprake is van een ernstig vormverzuim, moet dat wat de verdediging betreft, serieuze gevolgen hebben voor de zaak. ‘Zoals niet-ontvankelijkheid van het OM of strafvermindering’, zegt Çiçek.

De rechtbank heeft in het geval van schietverdachte Pieter L. verhoor van de officier vooralsnog afgewezen en gevraagd om een aanvullend proces-verbaal: ‘Het gaat om een ernstige beschuldiging, maar in dit stadium op basis van veronderstellingen.’ Het Openbaar Ministerie in Breda zegt zich te houden aan het standpunt zoals dat is verwoord in de rechtszaal.

Pieter L. (37) wordt ervan verdacht in november vorig jaar Michel Weiss (52) uit Den Haag te hebben doodgeschoten, medeoprichter van de beruchte motorclub Caloh Wagoh, en een man met een lange staat van (huiselijk) geweld. Het schieten, dat op beveiligingscamera’s is vastgelegd, had plaats op het woonwagenkampje aan de Nieuwe Inslag. Daar wonen de ex van Weiss en haar broer Pieter. De politie onderzoekt of de zus haar ex met appjes naar Breda heeft gelokt. Volgens advocaat Vroegh probeerde ze hem juist weg te houden.

Scrollen