Eigenaar van Haarlems oudijzerbedrijf vrijgesproken

Mr. Esther Vroegh stond een eigenaar van een Haarlems oudijzerbedrijf bij in een procedure betreffende het witwassen van gestolen Urban Arrow-bakfietsen. De eigenaar is vrijgesproken; de bekennende oud-medewerker moet 31.000 euro betalen.

De rechtbank ziet niet genoeg bewijs om de 28-jarige inwoner van Santpoort-Zuid te veroordelen.

Een 29-jarige voormalige medewerker van zijn bedrijf werd wel veroordeeld, voor het witwassen van zeker twaalf Urban Arrow-bakfietsen. Hem werd een werkstraf opgelegd van honderd uur. Dat is een stuk lager dan de eis van vier maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf onder meer in ogenschouw genomen dat de ’redelijke termijn’ inmiddels is overschreden. Het witwassen werd namelijk al in 2019 gepleegd.

De 29-jarige Arnhemmer bekende eerder dat hij de gestolen bakfietsen had verkocht. ,,Ik heb veel rotzooi in Haarlem gemaakt’’, zou de man hebben gezegd. Hij liep in een val die de politie had gezet. De man dacht een bakfiets te verkopen, maar werd aangehouden. De Urban Arrows in kwestie werden allemaal gestolen in Haarlem en omgeving.

De veroordeelde Arnhemmer heeft inmiddels een nieuw leven opgebouwd in het oosten des lands, vertelde zijn advocate tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden. Door zijn werk kon hij volgens haar toen niet bij de rechtszaak aanwezig zijn.

De kans bestaat dat de man alsnog de cel in moet. Van de rechters moet hij namelijk 31.148 euro betalen aan de staat, geld dat hij volgens hen heeft verdiend met de verkoop van de gestolen bakfietsen. Als hij niet betaalt, kan hij 529 dagen in gijzeling worden genomen.

Katvanger

Zijn vroegere werkgever zei te zijn gebruikt als katvanger. Tegen deze L.D. was een werkstraf van zestig uur geëist, maar de rechtbank sprak de Santpoorter dus vrij. Het signalement dat een van de bakfietskopers gaf, was volgens de rechters te algemeen om aan D. te linken. Ook is het in de ogen van de rechtbank geen bewijs dat diens werktelefoon aanstraalde in de buurt van de plek waar in Renkum een gestolen bakfiets werd afgeleverd.

Witwassen wordt gezien als een veelomvattender delict dan het op sommige vlakken vergelijkbare feit heling, omdat het de integriteit van het financieel en economisch verkeer aantast.


Bron: Noordhollands Dagblad - Wessel Mekking
© Archieffoto AP

Scrollen