Eindejaarsinterview met mr. Esther Vroegh

Op één van de laatste dagen van 2021 heeft mr. Esther Vroegh nog een leuk interview gehad met Vincent Brongers van Actueel Nieuws.org. 

Topadvocaat volgens velen hoewel ze zelf erg weinig met die term heeft.
Je bent zo goed als je laatste zaak en het is gewoon een kwestie van heel hard werken en doorbijten, zegt ze bescheiden.

Na in 1999 afgestudeerd te zijn aan de Universiteit van Utrecht begon Esther Vroegh in 2000 met het werken in een gevarieerde strafpraktijk. Er zijn door haar vele artikelen gepubliceerd over de voorbijkomende juridische kwesties binnen de praktijk. Haar kunde en ervaring zorgen ervoor dat ze zich voor vele ondernemers en belangenorganisaties in mag zetten. Naast het feit dat Vroegh regelmatig op de voorgrond mag treden bij zaken die draaien om moord en drugshandel, zoals de drugssmokkelzaken rondom Radjin de Haan en Rudi Dekkers, de eigenaar van de luchtvaartschool die de 9/11 terroristen opleidde, heeft ze tevens een vlotte pen. Zo is ze bijvoorbeeld mede-auteur van diverse boeken over het criminele circuit.

Wij vroegen Esther Vroegh tijdens dit eindejaarsinterview naar enkele spraakmakende zaken waar ze bij betrokken is geweest, door haar geschreven artikelen en huidige bezigheden. Ook leren we haar ambities kennen voor het aankomende jaar. U vindt het volledige interview via de link hieronder. Wij wensen jullie veel leesplezier en willen Mr. Vroegh nogmaals bedanken voor haar open antwoorden!

U bent in mei dit jaar een nieuwe praktijk begonnen. Vanwaar deze mooie volgende stap? 
Den Bosch is en blijft een heerlijke stad om te werken. We zijn blij met een prachtig pand in de binnenstad maar ook ons kantoor in Haarlem blijft een prachtige plek om te werken.  

We hebben een spraakmakende column van u mogen lezen over de Mallorca zaak (moord op  Carlo Heuvelman) en de bijkomende media hype. Denkt u dat de media (online) feller is geworden over de laatste jaren?  
Jazeker, alle nuances zijn tegenwoordig verdwenen. Dat zorgt er voor dat politie en justitie maar ook wij als verdediging steeds moeten knokken tegen beeldvorming en stellingen van mensen die geen dossierkennis hebben maar wel heel veel vooroordelen. Tot dat het hen zelf betreft en dan komt men er achter dat heel veel zaken niet zwart wit zijn maar heel veel kleuren grijs.  

Een heftige zaak waar u rechtsbijstand aan heeft verleend, is de dood van Jaymie Sadjid. Wat is uw opinie betreft deze zaak als u kijkt naar het verloop van het proces? 
Vreselijke zaak met afschuwelijke gevolgen. Vier jonge levens en dat van hun naasten volledig kapot door het gebruik van LSD. De vraag die door de rechters beantwoord zal moeten worden of voorzien kon worden dat het gebruik van LSD en de psychoses die daarop volgden. Heeft de verdachte zich moedwillig in deze situatie gebracht, culpa in causa?  

Verder zet u zich nog in voor verschillende organisaties. Eén van deze organisaties betreft FC Den Bosch. Hoe is dit op uw pad gekomen? 
Ik ben groot sportfan en de FC Den Bosch Foundation staat voor een waardevolle samenleving waar iedereen ertoe doet ongeacht opleiding, achtergrond beperking of status. Ik ben heel trots dat wij met onze vrijwilligers een paar prachtige events mochten neerzetten zoals een voetbaltoernooi met gehandicapte kinderen, bewustwording over het aspect discriminatie en racisme op de sportvelden en natuurlijk de samenwerking met PI Vught om ex-gedetineerden weer aan het werk te krijgen, een belangrijke preventie tegen recidive en terugval in het criminele circuit. Het geeft erg veel plezier om dit met vrijwilligers en onze sponsoren te realiseren.  

U bent recent ook lid geworden van de Raad van Toezicht bij Stichting Liniebreed Ondernemen. Wat is de reden dat u deze stap heeft genomen?  
Historische forten en de verdediging tegen het water en vroeger natuurlijk de vijanden spelen een grote rol in de Nederlandse geschiedenis.  Bezig zijn met Unesco cultureel erfgoed en dat ook vertalen naar de huidige tijdsgeest is ontzettend leuk werk en een mooie tegenhanger van de hectiek van de strafpraktijk. En ook hier weer worden we omringd met kundige en enthousiaste medewerkers die bruisen van energie om deze indrukwekkende en prachtige historie te delen. 

Wat zijn de ambities die u nog heeft voor 2022?  
Gezond blijven, klinkt als een cliché maar dat is het in deze rare tijd natuurlijk niet. En lekker blijven werken, we hebben het mooiste vak van de wereld waar  ik erg veel plezier aan beleef.  

Scrollen