- U bevindt zich hier:
- Home
- Nieuws
- Houtense azc-tegenstander veroordeeld na dreigen met 'kogel' voor burgemeester
Houtense azc-tegenstander veroordeeld na dreigen met 'kogel' voor burgemeester
Een 54-jarige man uit Houten is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur voor doodsbedreiging van de Houtense burgemeester Gilbert Isabella. Daarnaast legde de rechter hem vanochtend een voorwaardelijk celstraf van een maand op, met een proeftijd van drie jaar. In die periode mag hij op geen enkele wijze contact met Isabella hebben zonder uitdrukkelijk toestemming van de burgemeester zelf.
De bedreiging speelde zich af tegen de achtergrond van de aangekondigde komst van een vluchtelingenopvang, vlakbij de woning van de man. Tijdens een telefonisch gesprek met de verantwoordelijke wethouder en de projectleider riep hij: "Als ik de burgemeester tegenkom dan jaag ik een kogel door zijn kop."
Pensioen in gevaar
De geplande vluchtelingenopvang komt op 60 meter afstand van de vrijstaande woonboerderij van de Houtenaar. Hij is een succesvol ondernemer met ook zakelijke belangen in de Verenigde Staten. "Ik heb er als zelfstandig ondernemer hard voor gewerkt en mijn nek uitgestoken om er iets moois van te maken", verklaarde hij geëmotioneerd in de rechtbank.
De waarde van zijn het huis werd volgens hem twee jaar geleden getaxeerd op 2,7 miljoen euro. Dat zou nu 3 miljoen kunnen zijn, maar daar gaat volgens hem dertig procent af bij de komst van een azc. "Het huis is mijn pensioen. Maar wie gaat een huis kopen op 60 meter van een azc. Ik kan het de komende 15 jaar niet verkopen voor de marktwaarde", voegde hij daaraan toe..
De Houtenaar zegt zich ook zorgen te maken over de veiligheid van zijn kinderen. Die is volgens hem met de komst van de vluchtelingenopvang niet gegarandeerd. Ook andere omwonende maken zich zorgen over de waarde van hun woningen en de veiligheid.
Excuses
De man bood direct na zijn uitlatingen in het gesprek met de wethouder excuses aan, maar burgemeester Isabella kreeg de bedreigingen te horen en deed aangifte. Tijdens de rechtszaak vertelde hij dat de impact op hem en zijn gezin groot was .
Vanwege de hoog oplopende emoties bij de verdachte ontstond bij de burgemeester de reële vrees dat de dreigementen uitgevoerd zouden kunnen worden, oordeelde de rechter. Daarbij speelde ook mee dat de ondernemer eerder had aangekondigd dat "hij met een tal mensen het azc in de fik zal steken, als het er komt.'" Zijn vrouw had toen gedreigd met een volksopstand
De burgemeester kreeg na de bedreiging een aantal dagen persoonsbeveiliging. "Het raakt je persoonlijk, gaat onder je huid zitten", vertelde hij. Het had ook gevolgen voor zijn partner, dochters en medewerkers van de gemeente. "Ik wil mij openlijk kunnen bewegen en benaderbaar zijn. De democratie is heel veel waard. Emoties zijn heel begrijpelijk, maar moet mijn werk in alle vrijheid kunnen doen."
Bijl aan de wortel van de democratie
De advocaat van de verdachte pleitte bij de rechtbank voor vrijspraak. Haar cliënt had de bedreiging in een wanhopige en emotionele bui geuit, na vele slapeloze nachten over de komst van vluchtelingenopvang Houten Hub. Hij voelde zich niet gehoord door de gemeente en wijt dat vooral aan de opstelling van de burgemeester.
Ook benadrukte de raadsvrouw de negatieve gevolgen van een eventuele veroordeling voor de zakelijke belangen van haar cliënt in de VS. Met een strafblad zou hij mogelijk dat land niet meer inkomen. Zij vroeg de rechter om hem eventueel schuldig te verklaren zonder strafoplegging.
Daar ging de rechter niet aan mee. Hij toonde begrip voor de persoonlijke omstandigheden van de ondernemer, maar stelde dat hij met een dergelijke doodsbedreiging "de bijl aan de wortel van de democratie had gezet." Excuses en emoties vond de rechter geen reden om van een straf af te zien. "In emotie kun je domme dingen doen, maar ook strafbare dingen", oordeelde hij.
Of de Houtenaar zich bij het vonnis neerlegt, is nog niet bekend. Hij heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.
Burgemeester Isabella legde in de rechtbank uit waarom hij aangifte had gedaan. De provincie, gemeenten en waterschappen hebben met de politie en het Openbaar Ministerie afgesproken dat bedreiging van bestuurders en andere ambtsdragers op geen enkele manier meer getolereerd wordt. In de overeenkomst 'Weerbaar Bestuur Provincie Utrecht' staat dat alle bedreigingen worden gemeld, dat geldt ook voor verbale en schriftelijke agressie.
De afspraken zijn gemaakt, omdat het met het bedreigen van burgemeesters, ministers en andere bestuurders de spuigaten uitloopt. Dat schaadt de democratie en mag volgens Isabella nooit worden geaccepteerd. Hij wil benaderbaar en open in de samenleving kunnen functioneren en zonder aanziens des persoons het algemeen belang dienen en normen en waarden bewaken.
De burgemeester wil de knelpunten die met de komst van de vluchtelingenopvang ontstaan samen met de inwoners van zijn gemeente oplossen. In het complex komen ook drie maatschappelijke organisaties die zich bezig gaan houden met de begeleiding van de bewoners. Ook komen er sociale huurwoningen.
Afbeelding: Burgemeester Isabella van de gemeente Houten.© Fietsersbond / Elizabeth Wattimena
Tekst: Riks Ozinga - RTV Utrecht