'Ik ben geen medepleger van twee moorden' - Hoger beroep van Geert G. in de venrayse moordzaak

"Ik ben geen medepleger van twee moorden". Dat zei Geert G. bij aanvang van het hoger beroep in de Venrayse moordzaak dat woensdagochtend is begonnen. De voorzitter van het gerechtshof wilde van de tot dertig jaar cel veroordeelde Baarlonaar weten waarom hij in hoger beroep is gegaan.

"Wat is uw inzet? Wat wilt u bereiken?" De rechtbank Limburg veroordeelde G. in april 2015 tot dertig jaar voor het samen met Lau Geeraets vermoorden van Karim Fourkour en Fouad Bendella. Volgens Geert G. is hij geen mededader, maar heeft hij 'slechts' hulp geboden. 

Met de inleidende woorden van Geert G. aan het begin van de zitting werd meteen duidelijk wat in het proces de juridische inzet van hem en zijn advocaat Esther Vroegh zal zijn. Zij zal, zoals het er nu naar uitziet, gaan bepleiten dat Geert G. zich schuldig heeft gemaakt aan medeplichtigheid en niet aan het medeplegen van de moorden. 

Behulpzaam

Een medeplichtige is behulpzaam bij de misdrijven. Een medepleger is een dader.  Het onderscheid is van groot belang voor het bepalen van de strafmaat.

Geert G. kreeg als medepleger dertig jaar celstraf. De rechtbank legde mededader Lau Geeraets levenslang op. Hij beroofde zichzelf kort na het vonnis van het leven.

Veroordelen

De advocaat-generaal kondigde aan het begin van de zitting aan dat hij de tenlastelegging voor Geert G. "zekerheidshalve" wil aanvullen met het verwijt medeplichtigheid. "Ik kondig nu echter al aan dat ik in het requisitoir het hof zal vragen om Geert G. te veroordelen voor het medeplegen van de moorden." 

Het hof kan, als het oordeelt dat G. medeplichtige is en geen medepleger, de verdachte niet veroordelen als dat lichtere verwijt niet op de dagvaarding staat.

Het OM eiste twee jaar geleden voor de rechtbank veertien jaar celstraf. De rechtbank legde hem met dertig jaar een veel zwaardere straf op.

Zoals het er nu naar uitziet zal het gerechtshof pas op maandag 13 maart uitspraak doen. "Wij willen de tijd nemen om een goed arrest in elkaar te zetten," zo lichtte de voorzitter toe. 

Scrollen