‘Joost Klein, start een kort geding!'

ADVIES ADVOCAAT ESTHER VROEGH OM DEELNAME BIJ RECHTER AF TE DWINGEN

Joost Klein doet er goed aan om nog vanmiddag in Malmö met een kort geding deelname aan het Eurovisie Song Festival af te dwingen. Dat zegt de bekende, Nederlandse strafrechtadvocaat Esther Vroegh in een exclusief gesprek met FemkeFataal.nl.

Illustratie: Jolande van der Graaf

“Het is ongekend en het lijkt zelfs wel politiek gekleurd wat hier gebeurt”, aldus Esther. “Op grond van een verdenking van bedreiging en zelfs zonder dat het Zweedse Openbaar Ministerie heeft besloten om Joost al of niet te vervolgen, wordt hij nu al uitgesloten van deelname aan het songfestival. De diskwalificatie is een zeer, zeer ingrijpende en ook aanvechtbare beslissing van organisator EBU. Kennelijk is het doel om Joost koste wat kost uit te schakelen. Dat kan echt niet.”  

ELK MOMENT

De advocaat adviseert de zanger om onmiddellijk een raadsman in de arm te nemen en nog vanmiddag een kort geding bij de rechtbank in Malmö te starten. “Een kort geding valt op elk moment en dus ook in het weekend aan te spannen. De rechter hoeft in zo’n zaak niet inhoudelijk te oordelen. De inzet van een kort geding is een voorlopige voorziening. In het kader van grote urgentie – de finale vanavond – valt direct bij de rechter af te dwingen dat Joost gewoon kan deelnemen.”

Dat het Openbaar Ministerie in Malmö niet in staat zou zijn om snel tot een vervolgingsbesluit te komen – in de pers spreekt het OM van ‘weken’ – is volgens Esther Vroegh onzin. “Dat kan heel snel, net zoals in Nederland.”

MATHIEU VAN DER POEL

De zaak lijkt enigszins op een rel rond Mathieu van der Poel, in 2022 in Australië. De wielrenner werd destijds aan de vooravond van de wegwedstrijd in het wereldkampioenschap wielrennen gearresteerd. Van der Poel werd verweten op de gang van zijn hotel twee meisjes te hebben bedreigd en mishandeld. Hij mocht aanvankelijk niet starten maar werd uiteindelijk in het holst van de nacht op borgtocht vrijgelaten. Esther Vroegh: “Justitie bond daar toen alsnog in waardoor Mathieu aan de startlijn kon verschijnen. Later deed men de zaak af met een lichte boete. In hoger beroep sprak de Australische rechter de wielrenner zelfs volledig vrij. Van bedreiging of mishandeling was beslist geen sprake.”

VRAAGTEKENS

Ook de gang van zaken rond Joost Klein roept grote vraagtekens op. De performer zou al donderdagavond een medewerkster van de organisatie van het festival hebben bedreigd. “De vrouw ervoer zijn uitspraken als bedreigend”, aldus de EBU. Pas gisteren (vrijdag) deed de politie onderzoek naar de beschuldigingen, terwijl er geen aangifte of melding zou zijn gedaan. De recherche in Malmö zegt alle betrokkenen te hebben gehoord en het dossier vervolgens hebben overgedragen aan het parket. En dat OM ziet kennelijk geen enkele noodzaak om rap naar de kwestie te kijken en verklaart pas over weken een vervolgingsbesluit te kunnen nemen.

Ondertussen werd het Joost Klein vrijdag al onmogelijk gemaakt om mee te doen aan een repetitie. Bovendien sloot de organisatie hem later die avond uit van de zogeheten juryshow waar punten aan de deelnemers worden toegekend. De EBU hulde zich tot zaterdagmiddag in stilzwijgen en kwam vervolgens met haar bizarre beslissing. De organisatie wilde zelfs niet op justitie wachten en besloot Joost Klein te diskwalificeren.

GESCHOKT

Omroep AvroTros zegt in het AD ‘geschokt’ te zijn. “De diskwalificatie is disproportioneel.” De NPO noemt het besluit zeer ingrijpend en ‘een grote teleurstelling’.

Joost Klein zelf heeft nog altijd niet gereageerd. Volgens advocaat Esther Vroegh is het verstandig als hij niet alleen naar de rechter stapt, maar ook een persverklaring aflegt. “Wat Joost tegen de betreffende dame heeft gezegd is wellicht allerminst een bedreiging maar mogelijk slechts een belediging geweest. Een persstatement maken is een goede zaak.”

Bron: www.femkefataal.nl
Illustratie: Jolande van der Graaf

Scrollen