Justitie seponeert witwaszaak Bossche schroothandelaar

Een 53-jarige Bosschenaar wordt niet langer verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie heeft de ondernemer deze week laten weten dat de zaak geseponeerd wordt. 

De schroothandelaar werd vorig jaar maart in zijn woning in de Bossche binnenstad door een arrestatieteam in de boeien geslagen. Justitie vermoedde dat de man in de tweede helft van 2019 samen met andere ondernemers voor 10 miljoen euro geld zou hebben witgewassen. Met valse facturen zouden de verdachten hebben geprobeerd om de illegale herkomst van het geld te verbloemen. De Bosschenaar werd verantwoordelijk gehouden voor het witwassen van 4 miljoen euro.
 
De Bossche ondernemer ontkende de beschuldigingen en wist met behulp van zijn accountants zijn onschuld te bewijzen, zo zegt zijn advocaat Esther Vroegh. Ook de Belastingdienst oordeelde dat er geen bewijs is dat de man heeft geprobeerd om de fiscus om de tuin te leiden. 

Vuurwapen
Het Openbaar Ministerie heeft ook de beslaglegging op de woning van de Bosschenaar en de rekeningen van zijn bedrijf opgeheven. Hij zal nog wel vervolgd worden voor het bezit van een vuurwapen. Volgens advocaat Vroegh gaat het daarbij om een wapen dat onklaar was: ,,Het was een cadeau van een overleden vriend,  het is nooit de bedoeling geweest om het ooit te gebruiken”. De Bosschenaar gaat een schadevergoeding indienen bij justitie, ook omdat hij na zijn arrestatie zeventien dagen in voorarrest zat. 

Vroegh: ,,Vooral ook de inval van het arrestatieteam heeft er nogal ingehakt. Gelukkig hebben we kunnen aantonen dat de beschuldigingen uit de lucht gegrepen zijn, al blijft het bizar om te zien hoeveel werk je moet doen om zo'n onterecht verwijt van tafel te halen.” Met het Openbaar Ministerie sprak de Bossche ondernemer vorig jaar ook over een schikking, maar dat leidde niet tot resultaat. Vroegh: ,,Vooral niet omdat hij vond dat hem geen enkel verwijt te maken valt". 

Verdachte uit Hoenzadriel
Justitie zet de vervolging van de andere verdachten in de witwaszaak wel door. Onder hen bevindt zich een grote leverancier van staal, maar ook een ondernemer uit Hoenzadriel. De laatste heeft slechts een kleine rol in de zaak; hij zat ook nimmer in voorarrest. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak zal zijn, is nog niet bekend. De zaak dient bij de rechtbank in Zwolle. 

Bron: Brabants Dagblad - Rene van der Lee
 

Scrollen