Megaproces Bossche bende van start, misdaadjournalist

Er is iets geks aan de hand met dat proces in Den Bosch dat gistermorgen begon. Zijn elf dagen voor uitgetrokken, is een megaproces.

Over een hele serie gewelddadige overvallen, rippartijen, doden, noem maar op. Alleen: je leest er nergens wat over. Behalve een verslag in het Brabants Dagblad, op een binnenpagina, alleen voor abonnees.  En zelfs daar is iets opvallends aan.

Zover mij bekend zijn alle verdachten van Marokkaanse afkomst. Die vrijwel allemaal worden bijgestaan door topadvocaten. Kuijpers, Van den Biezen, Vroegh, noem maar op. Qua omvang kan deze Bossche Bende zich meten met de Mocro Maffia. Maar dat wordt nergens genoemd.

Het gaat vooral om overvallen op kooplui. Marktkooplui, autohandelaren. In deze kringen gaat nog aardig wat contant geld om.

We hebben het er hier eerder over gehad, vanwege een connectie met de moord op fotograaf Henny Meye (klik op de afbeelding boven, staat het hele verhaal). De hoofdman van de Bossche Bende. Mourad El A., werd verdacht van betrokkenheid bij die zaak, maar daar lijkt toch iets anders aan de hand te zijn geweest.

In totaal staan er twaalf verdachten terecht, vooral afkomstig uit Den Bosch. Tussen 2011 tot 2014 zouden ze onder meer een ripdeal in Gorinchem hebben gepleegd, overvallen in Almere en Born, een autodiefstal in Utrecht en een overval op de Media Markt in het Duitse Hannover.  Eén verdachte, uit Tilburg, pleegde dit voorjaar zelfmoord.

Gisteren ging het over een roofoverval op 14 februari 2014 in Almere, waarbij ’s nachts de eigenaar van een autopoetsbedrijf werd overvallen. Hij had een wietplantage in zijn bedrijf. Hij werd beroofd van vijfduizend euro. De zes overvallers reden in een gestolen Audi, waarin de politie tal van DNA-sporen van de verdachten aantrof.

Natuurlijk ontkennen ze. Dat je op beelden van een tankstation staat, met die Audi, die nacht: dat staat dan wel vast, maar hoe komt dat? Iemand had gevraagd of hij daar even wilde gaan tanken en ja, dat doe je dan. Of dat er vingerafdrukken op een bij de overval gebruikte uzi staan: ja, als wapenliefhebber raak je weleens wat aan…

 

Scrollen