Openbaar ministerie brengt strafeis Bavelse zedenzaak niet naar buiten

Tegen de nu 20-jarige verdachte in de omvangrijke Bavelse zedenzaak is deze week volgens ingewijden geen torenhoge straf geëist. Wat die strafeis precies is, wil het Openbaar Ministerie niet bekendmaken.

De strafzaak is deze week achter gesloten deuren afgehandeld. De rechtbank in Breda besloot daartoe in oktober vorig jaar. De betrokkenen - zowel de verdachte als de slachtoffers - zijn te jong en de rechtbank wilde met een dichte deur hun privacy beschermen.

 

Foto's en video's

De jongeling werd aanvankelijk verweten dat hij een meisje van 12 verkrachtte en ontucht pleegde met zeker drie andere meisjes. Op zijn computer stonden seksueel getinte foto's en video's van meisjes vanaf 8 jaar oud.

Hij zou sinds 2015 onder meer hebben gedreigd die beelden online te zetten als de bewuste meisjes niet wilden afspreken. Dat zouden vele tientallen meisjes zijn. Wat van die beschuldigingen is overgebleven, blijft onduidelijk tot de uitspraak.

Vaak brengt het Openbaar Ministerie bij zaken achter gesloten deuren (meestal bij de kinderrechter, PvK) wel een strafeis naar buiten. Nu wilde de officier van justitie dit niet.

Er zitten zoveel nuances achter de strafeis dat alleen het naar buiten brengen van een kale eis geen recht doet aan die mededeling

Er zitten zoveel nuances achter de strafeis dat alleen het naar buiten brengen van een kale eis geen recht doet aan die mededeling, liet het OM weten.

De mist rondom de maandag geformuleerde strafeis past in het proces waarin betrokkenen al vanaf de eerste zitting in september 2017 op eieren lopen.

Prudentie

Politie en justitie brachten de arrestatie in de zomer van 2017 van de verdachte al niet naar buiten. Toen de zaak eenmaal voor de rechter kwam, vroeg justitie de enig aanwezige verslaggever, van BN DeStem, toch vooral heel prudent over de zaak te schrijven.

Mede daardoor is ook nooit een voornaam en initiaal van de verdachte gepubliceerd. Waarschijnlijk weet iedereen in Bavel toch om wie het gaat. 

Ook kwam er een klacht van de moeder van de verdachte tegen plaatsvervangend hoofdofficier Yolanda de Groot, die een interview gaf over digitale zedenzaken. Daarin werd volgens de vrouw een link gelegd naar de affaire in Bavel.

Die eis is vermoede­lijk laag, omdat het deels gaat om feiten die de verdachte pleegde toen hij minderja­rig was. Straffen voor kinderen zijn meer gericht op opvoeden dan op straffen

En gedurende het proces kwam steeds weer het verzoek van advocate Esther Vroegh om de zaak besloten te behandelen. Tot op het laatst verzette justitie zich daartegen. Justitie wil altijd openbaarheid.

Maar nu, zonder openbaarheid, missen te veel nuances om een strafeis naar buiten te brengen.

Die eis is vermoedelijk laag, omdat het deels gaat om feiten die de verdachte pleegde toen hij minderjarig was. Straffen voor kinderen zijn meer gericht op opvoeden dan op straffen.

Heksenjacht

Bovendien zullen vermoedelijk meer verzachtende omstandigheden een grote rol spelen. Onder meer de media-aandacht, waarbij sommige media gingen posten in Bavel. Vroegh sprak zelfs van een 'heksenjacht'.

Het is nu aan de rechtbank. Die doet 23 april uitspraak.

Scrollen