Tessa: In de dodelijke ban van Manuel | Misdaadjournalist Hendrik Jan Kortenrink: Over achtergronden misdaad!

Gisteren de uitspraak in de zaak van de Brabantse Bonny & Clyde. Twee weken geleden was het proces tegen Tessa en Manuel, die in België makelaar Gunther Haagen vermoordden.

In de weken voorafgaand aan deze bizarre moordpartij pleegde Manuel een aantal roofovervallen in Nederland, waar Tessa ook bij (in de buurt) was.  Daarvoor is hij nu veroordeeld tot acht jaar, Tessa tot drie maanden.

In het verslag van de zitting (zie hier) heb ik al wat aandacht besteed aan het pleidooi van de advocaat van Manuel, Arthur van der Biezen.

Dat er een hoge eis zou komen (tien jaar) lag voor de hand. Ook het vonnis, acht jaar, komt niet als een verrassing. Het is in dit soort zaken alles of niets. Uit het feit dat Manuel in Nederland werd berecht, terwijl hij in België al tot levenslang was veroordeeld, kon je de conclusie trekken dat de Nederlandse justitie hoog zou inzetten. Van der Biezen kennende (‘een geslepen advocaat’, noemde de hoofdredacteur van bajesblad Bonjo hem) zal hij hier geen genoegen mee nemen, dit wordt vast hoger beroep.

Het heeft ook iets merkwaardigs: als de zaken zich in hetzelfde land hadden afgespeeld, waren ze gevoegd en had Manuel ook levenslang gekregen. Ergens wringt daar iets, al zullen niet veel mensen medelijden met hem hebben en zich het vuur uit de sloffen gaan lopen voor deze ‘misstand’.

Het hele verhaal van ‘de moord op de makelaar’ staat hier.

Scrollen