Tilburgse verdachte van moord op supermarkteigenaar Grinwis uit Halsteren draagt pruik in rechtszaal

Verdachte Yvon K. (62) van de moord op supermarktondernemer Chris Grinwis in Halsteren stapte donderdag met een weelderige dos zwarte krullen de rechtbank binnen. Het was niet haar eigen haar, normaliter in een keurig nette boblijn, maar een pruik.

De reden daarvoor was de rechtbanktekening. ,,Tekenaars zijn tegenwoordig zo vakkundig, dat het bijna op een foto lijkt’’, ziet ze haar advocaat Esther Vroegh vertellen. ,,Tekeningen zijn zo accuraat dat ze haar uiterlijk wil camoufleren.’’

De voorzitter van de rechtbank had het er zichtbaar moeilijk mee donderdag, hoewel hij de meest ervaren rechter van de rechtbank in Breda is. ,,U staat in het openbaar terecht, dat betekent dat u voor de rechter komt, zoals u bent. Als u een pet had gedragen, had ik gevraagd of u die af wilde zetten.’’ Kort erna gevolgd door: ,,Ik zal er nu geen punt van maken.’’

Persvrijheid groot goed
Vroegh zei na de zitting dat ze het tegenwoordig al haar cliënten standaard aanraadt om een pruik te dragen. ,,Ik heb het al vaker gedaan. Doet nooit een rechtbank moeilijk over eigenlijk. De tekeningen zijn zo goed en je krijgt het ook nooit meer ontgoogled.’’

Het is al vaker onderwerp van gesprek in rechtszalen in het hele land. Tien jaar geleden waren rechtbanktekeningen veelal wat cartoonesk. Met de opkomst van de iPad bij rechtbanktekenaars is er ook een nieuwe generatie illustrators opgestaan. Die tekent verdachten niet meer als stripfiguren, maar veel levensechter.

Vooral advocaten ageren daar nog weleens tegen. Het ontlokte de rechtbank Rotterdam vijf jaar gelden al eens de opmerking: ,,Persvrijheid is een groot goed. De rechtbank kan moeilijk bepalen dat er alleen slechte tekeningen gemaakt mogen worden.’’ Donderdag mocht tekenaar Eric Elich uit Bergen op Zoom alsnog tekenen, het resultaat staat vrijdag in BN DeStem.

Vergiftiging
De zaak werd donderdag nog niet inhoudelijk besproken. Het draait om Grinwis, die op 8 december 2020 zou zijn vergiftigd met een zelfmoordmiddel. Dat zou in zijn glas wijn hebben gezeten, toegediend door Yvon K., met wie hij kort ervoor een relatie had gekregen. Vlak voor zijn dood liet hij z’n testament ook aanpassen in haar voordeel. De vrouw, die psychotherapeutische zorg levert, was in eerste instantie aangetrokken als therapeute voor Chris’ dementerende vrouw Mia. Die overleed in mei 2020. Om uit te sluiten dat K. daar mee te maken had, is haar lijk zelfs nog opgegraven. Ze stierf echter een natuurlijke dood.

Vroegh zette donderdag wel de aanval in op het onderzoek. In haar ogen wordt er ‘karaktermoord’ gepleegd op de verdachte. ,,In plaats van cruciale dingen over de bewijsvoering te onderzoeken, verzandt het in roddel en achterklap.’’ Justitie stelt de vrouw voor als iemand die vaker mannen manipuleerde om hun testament in haar voordeel te wijzigen. Dat zou ook al vaker zijn gelukt.

Vroegh bepleitte donderdag dat de vrouw, die momenteel nog psychisch wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, naar huis zou moeten. De rechtbank besloot haar in de gevangenis te houden.

De zaak gaat 23 juni verder. Ook dan is er nog geen inhoudelijke behandeling. Waarschijnlijk is dat pas volgend jaar.

Geschreven door: Pieter van Klinken 14-04-22, 17:13 Bron: BS

Scrollen