Zo'n script krijg je in Hollywood nog niet verzonnen

‘Zo'n script krijg je in Hollywood nog niet verzonnen’, verweert Yvon K. (62) zich in moordzaak supermarkteigenaar

"Dit scenario is te zot voor woorden. Zo’n script krijgen ze in Hollywood nog niet verzonnen”. De Tilburgse Yvon K. (62), die ervan wordt beschuldigd supermarktondernemer Chris Grinwis in Halsteren te hebben vermoord met een euthanasiemiddel, klinkt fel en strijdlustig. 

Net als haar raadsvrouw, die spreekt van een moderne heksenjacht op haar cliënte: ,,De dame moet hangen.” En: ,,Ze wordt ten onrechte afgeschilderd als een gestoorde en moordzuchtige vrouw.”

Advocaat Esther Vroegh bepleit tijdens een tussentijdse zitting van de rechtbank in Breda voorlopige vrijlating van K. tot aan de inhoudelijke zitting. Politie en justitie laten zich in haar ogen leiden door tunnelvisie, gevoed door de enorme media-aandacht: ,,Verdachte wordt vanaf moment één gezien als een gestoorde vrouw die Chris heeft vermoord nadat hij haar in zijn testament als enig begunstigde had aangewezen.” De raadsvrouw trekt de vergelijking met Lucia de B., die ten onrechte werd veroordeeld: ,,Is er in deze zaak tot nu toe wel objectief verifieerbaar bewijs?”. Het resultaat van 18 maanden forensisch onderzoek noemt zij ‘broodmager’. Verdachte Yvon K. wordt vrijdag 63 jaar.

Volgens de advocaat wordt haar cliënte als ‘totaal krankzinnig weg gezet’, terwijl het Pieter Baan Centrum geen stoornis in relatie tot de verdenking heeft vastgesteld en de Tilburgse ook volledig toerekeningsvatbaar acht. 

Zelfmoordmiddel
Het Openbaar Ministerie is er echter van overtuigd dat er geen sprake was van mogelijke zelfdoding, maar dat Yvon K. de supermarktondernemer op 8 december 2020 heeft vergiftigd met het zelfmoordmiddel pentobarbital. Dat zou ze in een glas wijn of kop thee hebben gedaan. De verdachte had een motief, aldus de officier van justitie, want als enige begunstigde erfgenaam zou ze mogelijk miljoenen van de ondernemer erven. ,,Bovendien beschikte ze over de middelen en ze had de mogelijkheid. Ze was als laatste in de woning.” Ook verwees de aanklager naar mogelijk belastende appjes aan haar dochter. ,,De ernstige verdenkingen zijn meer dan stevig.”

Relatie
Grinwis overleed in de late avond of vroege ochtend van 8 op 9 december. K. had kort ervoor een relatie met hem gekregen. Vlak voor zijn dood liet Grinwis z’n testament aanpassen waarbij K. als enige erfgenaam  werd aangewezen. K., die psychotherapeutische zorg levert, was in eerste instantie aangetrokken als therapeute voor Chris’ dementerende vrouw Mia. Die overleed in mei 2020. Om uit te sluiten dat K. daar mee te maken had, is haar lichaam zelfs nog opgegraven. Ze stierf echter een natuurlijke dood.

Justitie heeft het vermoeden dat K. vaker relaties met mannen aanging om hun testament in haar voordeel te wijzigen. De verdachte reageerde heftig toen de officier van justitie weer iets in die richting suggereerde met de naam van een vermeend slachtoffer: ,,Ik moet er niet aan denken dat ik ooit iets met die man zou hebben gehad.”

In het huis van K. werd een flesje met het euthanasiemiddel pentobarbital aangetroffen. Ze geeft ook toe bekend te zijn met het middel. Ze was consulente voor de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde.

Sterke geur
In het lichaam van Grinwis is een grote hoeveelheid chemische stoffen aangetroffen, die zouden kunnen wijzen op een zelfmoord-cocktail mogelijk in combinatie met alcohol. Volgens de raadsvrouw van K. zijn er in zijn lichaam geen sporen van een injectienaald gevonden. En is het onmogelijk dat zulke middelen aan iemand tegen zijn of haar wil worden toegediend door de sterke geur, vieze smaak en kleurverandering bij het oplossen in vloeistoffen. Maar volgens de voorzitter van de rechtbank (,,Ik heb geven gegoogeld”) is de geur wel degelijk te onderdrukken, bijvoorbeeld met koffie.

De rechtbank vindt de beschuldigingen nog dermate zwaarwegend dat de verdachte vast blijft zitten in Nieuwersluis. 

Kluis
De officier kondigde aan dat K. ook zal worden aangeklaagd voor witwassen. Bij een doorzoeking van een kluis bij De Kluis van het Zuiden in Tilburg werd bijna 223.000 euro aan contanten aangetroffen. Ook de woning van de verdachte is recent doorzocht vanwege ontbrekende bankafschriften. Volgens advocaat Vroegh gaat het om geld dat gedurende tientallen jaren bijeen gespaard is door haar cliënte.

De volgende voorbereidende zitting is op 5 september.

Verdachte Yvon K. verscheen dit keer zonder pruik voor de rechtbank in Breda. Tijdens de vorige zitting droeg zij een weelderige, zwarte pruik over haar korte, blonde haar. Ditmaal was de tekenaar van de krant niet aanwezig. De rechtbankvoorzitter toonde zich ingenomen met haar naturelle verschijning: ,,Nu zie ook ik voor het eerst hoe u er in werkelijkheid uitziet.”

Yvon K rechtbank mr. Esther Vroegh

Bron: BN De Stem: Johan van Uffelen - 23-06-2022

 

Scrollen