S. van Kessel: 'Ik dacht dat die agent me dood zou slaan'

Makelaar Saskia van Kessel (40) uit Geldermalsen raakte eind vorig jaar ernstig gewond bij de azc-rellen in haar woonplaats. Door politiegeweld, zegt ze. Terwijl ze nog altijd revalideert, voert ze een verbeten strijd om erkenning van haar leed.

De in het zwart geklede mannen met de stokken in hun hand doken op vanuit het niets, zegt Saskia van Kessel. "Ik dacht: wat is dit? Wie zijn dit?" 

Gewelddadig protest

Geldermalsen, woensdagavond 16 december 2015, even na elven. Het Betuwse dorp trilt na van een uiterst gewelddadig protest tegen een gepland mega-asielzoekerscentrum. Saskia van Kessel, als plaatselijk NVM-makelaar een bekend en geliefd gezicht, had van een afstandje toegekeken. 

Koffie en gebak

Bij het gemeentehuis, waar vele honderden mensen zich verzamelden, was het al snel uit de hand gelopen. "Ik ben terug naar kantoor gegaan, samen met mijn vriend Sjors. Daar volgden we de protestacties op tv. Het was gek genoeg nog best gezellig ook. Koffie en gebak erbij." 

Arrestatie-eenheid

Als ze van kantoor naar hun bovenwoning in hartje Geldermalsen wandelen, gaat het mis. Vlak bij huis belanden ze midden in een groep opgejaagde jongeren en de in linie oprukkende agenten in burger - de mannen in het zwart. Het blijken later leden van arrestatie-eenheid Romeo te zijn. Ze zien Sjors aan voor een relschopper. Hij draagt een capuchon en een wit T-shirt met de tekst 'AZC NEE'. Krijgt een paar klappen. Saskia schreeuwt: 'Hé, wij wonen hier!" Ze kookt van woede en verontwaardiging. Stapt met versnelde pas op de slaande agent af. "Ik had eerst helemaal niet in de gaten dat ze van de politie waren." 

Ambulance

Een half uur later ligt ze in een ambulance. Met loeiende sirenes op weg naar het ziekenhuis in Tiel, daarna door naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Diagnose: een traumatische subarachnoïdale bloeding in haar hoofd (hersenbloeding). Ook constateren artsen een flinke bloeduitstorting op haar voorhoofd.

Scrollen