DearSanta bood op verschillende darkwebsites drugs aan. Ook aan een Amerikaanse undercoveragent

Zes van de tien verdachten die in 2022 zijn veroordeeld voor het gezamenlijk uitvoeren van grote hoeveelheden drugs, zijn het niet eens met hun straf en hebben hoger beroep ingesteld.

Spin in het web en hoofdverdachte is een 30-jarige Velserbroeker. Hij bood via de codenaam DearSanta op verschillende darkwebsites de drugs aan. Hij nam de bestellingen op en organiseerde een loods in Hillegom en in Lelystad waar de bestelde drugs door de medeverdachten werd ingepakt om vervolgens in postpakketten naar klanten over de hele wereld te kunnen versturen. De zogeheten Legpuzzelbende.

De rechterhand van de Velserbroeker waren een 31-jarige Haarlemmer en een 32-jarige Heemskerker. Samen met deze twee kocht de Velserbroeker de drugs in en deelde hij in de winst. De Haarlemmer en de Heemskerker zijn veroordeeld tot respectievelijk 5,5 jaar en 5 jaar en 4 maanden celstraf.

De andere verdachten (28 tot 33 jaar) uit Beverwijk, Lelystad en Geffen zijn veroordeeld tot celstraffen van bijna twee jaar tot ruim 3,5 jaar.

Behalve de Velserbroeker zijn alle verdachten op vrije voeten.

Woensdag tijdens de inleidende zitting bij het hof Amsterdam werd duidelijk dat de verdachten het niet eens te zijn met de bewezenverklaring en de hoogte van de straf. Zo zei de Haarlemmer dat hij vond dat het proces veel te lang op zich liet wachten.

Alle verdachten waren doorgegaan met hun leven. Sommigen waren in de tussentijd een eigen bedrijf begonnen of een gezin gestart. Een 31-jarige Beverwijker vond dat hij onterecht veroordeeld was. Op de vraag van het hof of hij wilde vertellen wat wel zijn rol binnen de organisatie was geweest, hield hij zijn mond. „Ik ga pas praten op de inhoudelijke behandeling”, aldus de Beverwijker. Een standpunt dat ook de andere verdachten innamen.

Lees ook: ’Harddrugs verstopt in postpakketten ging naar klanten over de hele wereld’

Tijdens de zitting deden de raadslieden het verzoek nog een aantal getuigen te horen. Ook vroeg de advocaat van de Velserbroeker de correspondentie te willen inzien tussen de Amerikaanse undercover agent en DearSanta. Ze wil aan de hand van de mail- en appberichten nagaan of haar cliënt in de val is gelokt en hoe lang deze correspondentie heeft bestaan.

Het hof beslist later deze maand of zij die verzoeken goedkeurt.

De drugszaak kwam in 2016 aan het licht toen de douane op Schiphol meerdere postpakketten met verdovende middelen verpakt in puzzeldozen onderschepte. Deze verdovende middelen werden verkocht op verschillende sites op het darkweb door een gebruiker die zich DearSanta noemde. In de Verenigde Staten bleek ook een onderzoek te lopen naar deze verkoper op internet. In dat onderzoek was een account van één van de kopers overgenomen door een undercover agent van Homeland Security Investigations die de communicatie met DearSanta had voortgezet.

In de onderschepte zendingen zaten in totaal ruim 50 kilo harddrugs. De bestellingen werden ingepakt in een loods in Hillegom en vervolgens werden de postpakketten voor verzending ingeleverd bij verschillende PostNL punten.

In 2016 konden de eerste vier mannen worden aangehouden en werd in de Hillegomse loods ruim 40 kilo harddrugs aangetroffen. Na de aanhoudingen ging DearSanta door met de verkoop van drugs. Hij zocht een nieuwe ploeg mensen en een nieuwe loods, dit keer in Lelystad. De handelswijze bleef hetzelfde, alleen nu werden de drugs niet verpakt in puzzeldozen maar in metalen blikken die als postpakketten werden verstuurd.

Lees ook: Politie en justitie ’zwaar in de fout’ bij ontmaskering Legpuzzelbende, zegt advocaat Esther Vroegh. Wat was de rol van de Amerikaanse opsporingsdienst en de ingezette undercoveragent?

Dankzij de undercoveragent in Amerika die als zogenaamde klant contact bleef houden met DearSanta kon de politie in 2017 opnieuw zes verdachten aanhouden, onder wie DearSanta zelf uit Velserbroek.

Bron: Noordhollands Dagblad - Anke Sprakel

Scrollen