Dochter moordverdachte Yvon K. aanvaardt ‘criminele miljoenenerfenis’ en krijgt OM in de nek

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de dochter van Yvon K., nu zij de miljoenenerfenis van haar vorig jaar overleden moeder heeft aanvaard. Volgens justitie is sprake van een ‘criminele erfenis’, omdat K. in 2020 haar rijke vriend Chris Grinwis zou hebben vergiftigd - juist met het oog op diens nalatenschap.

Het OM eiste vorig jaar negentien jaar cel tegen Yvon K. voor moord. Maar twee dagen voordat de rechtbank in Breda het vonnis zou vellen, maakte de Tilburgse op 25 september 2023 een einde aan haar leven. De rechtbank besloot daarop het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Daarmee kwam de rechtszaak tot een abrupt en definitief einde. En bleef de vraag onbeantwoord of Yvon K. de oud-supermarkteigenaar uit Halsteren had vermoord.

Kort voor zijn dood, in december 2020, had Grinwis zijn nieuwe liefde als enig erfgenaam benoemd voor onder meer de vele miljoenen op zijn bankrekening. Na de zelfdoding van de Tilburgse zou het kapitaal toevallen aan haar jongste dochter, die zij had aangewezen als haar enige erfgenaam. Maar daar steekt het OM nu dus een stokje voor.

Hoewel de rechtbank zich dus niet over de schuldvraag heeft kunnen uitspreken, blijft het OM ervan overtuigd dat de Yvon K. haar vriend Grinwis heeft vermoord en dat de erfenis dus van een misdrijf afkomstig is. Omdat de de dochter die ‘criminele erfenis’ heeft aanvaard, zegt het OM het witwasonderzoek te hebben opgestart. ,,Want wij moeten ervoor zorgen dat crimineel geld niet door vererving wordt witgewassen”, legt OM-woordvoerster Valentine Hoen de beweegredenen uit.

‘Slechte verliezer’

Strafrechtadvocaat Esther Vroegh, die eerder Yvon K. verdedigde en nu haar dochter bijstaat in de strijd om de erfenis van haar moeder, is ontstemd over de gang van zaken. Ze noemt het OM ‘een slechte verliezer’. Volgens haar gebruikt justitie het nieuwe witwasonderzoek ‘louter en alleen om de dochter onder druk te zetten en af te zien van de nalatenschap’: ,,Het is oneigenlijk gebruik van de machtsmiddelen die justitie heeft. Of pressie.”

De raadsvrouw benadrukt dat de dochter van K. nimmer is aangemerkt als (mede)verdachte van de moord op Grinwis.

Bij justitie is het al jaren beleid om criminele erfenissen af te pakken. Dat gebeurde onder meer bij talrijke geliquideerde criminelen, waar nabestaanden te horen kregen dat het aanvaarden van de nalatenschap tot strafrechtelijke (witwas)vervolging zou leiden.

Dat kreeg ook de weduwe van de in 2015 in Hooge Zwaluwe vermoorde No Surrender-voorman Brian Dalfour te horen. Ze mocht geen aanspraak maken op de villa die haar man eerder in Suriname had laten bouwen, volgens het OM met crimineel geld. Justitie maakte uiteindelijk procesafspraken met de weduwe. De rechtbank in Amsterdam verklaarde de woning verbeurd en veroordeelde de vrouw tot 140 uur taakstraf.

Miljoenenfraude

Ook na de miljoenenfraude bij woningcorporatie Laurentius in Breda kwam het OM in actie om de erfenis af te pakken van een van de verdachten. Deze man overleed in 2015, nog voor zijn rechtszaak kon beginnen. De erfgenamen, de echtgenote en haar vier kinderen, werden bestempeld als witwasverdachten. Na vier jaren van onderhandelen volgde uiteindelijk geen rechtszaak, maar sloten OM en familie een civiele vaststellingsovereenkomst. Daarbij maakten de nabestaanden het criminele deel van de nalatenschap over aan de staat.

De vraag is of dit ook het scenario wordt in de juridische strijd om de erfenis van Yvon K. Die nalatenschap bestaat uit twee delen: de miljoenen van oud -supermarktondernemer Chris Grinwis, waarop het OM tijdens het moordonderzoek al beslag legde. Plus de eigen bezittingen van K.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat het daarbij gaat om een koopwoning aan de Nieuwe Bosscheweg in Tilburg, een bedrag van 227.000 euro dat in een kluis lag, plus bankrekeningen waar in totaal ruim 200.000 euro op staat. Voor zover bekend ligt alleen op het geld in de kluis (nog) beslag.

Advocaat Vroegh zegt dat de dochter van Yvon K. aanvankelijk bereid was om ‘een nette regeling’ te treffen met de nabestaanden van Chris Grinwis. Die hebben net als het OM van meet af aan gedacht dat hij door K. om het leven is gebracht met de stof pentobarbital. De Tilburgse vrouw, die in het leven van Grinwis kwam als verpleegster voor zijn dementerende echtgenote, was als vrijwilligster bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde bekend met dit suïcidemiddel.

Vroegh: ,,Ook mijn cliënte zat met de gang van zaken rond de erfenis in haar maag en wilde de kwestie elegant oplossen. Maar door de harde opstelling van het OM is die deur dichtgegooid. Dat het OM wil praten over de erfenis van Grinwis, snap ik nog wel. Ook al staat er in diens testament dat zijn erfenis naar de dochter gaat als Yvon die zelf niet in ontvangst kan nemen. Maar over het andere deel van de nalatenschap kan helemaal geen discussie bestaan. De rechtbank in Breda heeft bijvoorbeeld nadrukkelijk in haar vonnis gezegd dat het geld uit de kluis naar de rechthebbende moet gaan - in dit geval de dochter.”

Niet de koninklijke weg

Vroegh vindt dat het OM het verkeerde pad bewandelt in de erfeniskwestie: ,,Als er al discussie zou zijn, dan is de koninklijke weg de civiele. Door de nabestaanden en niet via het OM dat elke mogelijkheid tot onderhandelen nu stillegt.” De nabestaanden van Grinwis laten via hun advocaat weten vooralsnog niet te reageren op de ontwikkelingen.

Los van de witwaszaak loopt ook het onderzoek naar de zelfdoding van K. nog steeds. Daarbij zou het behalve over de precieze doodsoorzaak met name gaan over de vraag of de vrouw bij haar suïcide verboden hulp heeft gekregen van anderen. Volgens meerdere bronnen zou K. kort voor haar dood op zoek zijn geweest naar mensen die een zelfdodingsmiddel konden leveren, zoals Middel X.

Wat staat in de tweede afscheidsbrief?

Ook is inmiddels gebleken dat Yvon K. behalve een afscheidsbrief aan haar dochter een tweede heeft achtergelaten in haar woning. Tot woede van advocaat Vroegh wil justitie die tweede brief niet delen met de dochter, ook niet na herhaalde, dringende verzoeken. ,,Dat grijpt mijn cliënte emotioneel erg aan. Het OM heeft de brief in beslag genomen en wij krijgen niets te horen over de inhoud daarvan. Terwijl het nota bene het laatste levensteken van haar moeder is geweest.”

Het OM in Breda bevestigt het bestaan van de tweede afscheidsbrief en dat de dochter die ‘niet kan inzien zolang het onderzoek loopt’: ,,De inhoud is onderdeel van het onderzoek omdat mevrouw K. hierin informatie heeft gegeven die onderzocht moet worden. Dat het gaat om zelfmoord is al gebleken, maar de wijze waarop moet nog nader onderzocht worden. Voor dit onderzoek zijn inmiddels meerdere mensen gehoord.”

Telefoon van Yvon

Vroegh zegt dat haar cliënte intussen met zoveel pijnlijke vragen zit dat ze recent een klaagschrift heeft gestuurd naar de rechtbank Zeeland-West-Brabant. ,,Om iets te forceren. We willen dat de officier de afscheidsbrief aan cliënte afgeeft. Ook moet ze bij het geld kunnen op de bank en uit de kluis, om rekeningen te betalen. En we willen dat het OM de laptop en telefoon van Yvon teruggeeft. Toen ze onlangs voor het eerst in de vergrendelde woning van moeder binnen mocht, bleek dat die zijn verdwenen.”

Praten over gedachten aan zelfdoding kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Lees hier online het gehele artikel van het Brabants Dagblad 

René van der Lee en Hessel de Ree 

Scrollen