mr. Esther Vroegh aan het woord tijdens het Dtv nieuwsoverzicht 2023

Bossche advocaat Esther Vroegh: 'Veel te halen met herstelrecht en mediation'

Om de werkdruk in de rechtbank te verlichten zou het goed zijn als verdachte en slachtoffer nader tot elkaar komen door middel van herstelrecht en mediation. Die uitspraak doet de Bossche advocaat Esther Vroegh in het Dtv Nieuws Jaaroverzicht 2023.

"Iedereen moet wat meer respect hebben voor elkaar, zonder de rechten van een slachtoffer te bagatelliseren", zegt Vroegh, terwijl ze eerder niet enthousiast werd van herstelrecht en conflictbemiddeling. "Ik ben ervan overtuigd dat er veel te halen is."

Dit jaar waren er steeds meer gevallen waarin herstelrecht werd ingezet. "Het wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar dat is het niet. Veel stammen doen het al, bijvoorbeeld in Suriname. Je moet in een kleine gemeenschap toch verder met elkaar."

Zelfs vrienden geworden

Vroegh, die dit jaar met haar kantoor definitief is verhuisd naar Den Bosch, benoemt in de uitzending twee casussen waarbij de partijen buiten de rechtbank nader tot elkaar zijn gekomen. De eerste heeft betrekking op een dodelijk auto-ongeluk waarbij zowel de dader als de nabestaanden voor het leven getekend zijn. De andere betreft een grensrechter die een voetballer heeft mishandeld. "Het slachtoffer stond open voor excuses. Ze zijn zelfs vrienden geworden."

De Bossche advocate doet daarnaast de oproep aan media om zaken niet polariserend de wereld in te brengen. "Als een zaak voor de rechter komt, is er vaak al gepolariseerd. Dan weet men al precies wie fout was en wie niet."

Yvon K.

Zo'n voorbeeld deed zich dit jaar voor met haar cliënt Yvon K. Voor het eerst in de rechtbankgeschiedenis deed een verdachte een pruik op in de rechtszaal. "Omdat framing significant aanwezig was. We hadden alles tegen." K. werd beschuldigd van het vermoorden van een supermarkteigenaar in Halsteren en voordeel te halen uit het pas gewijzigde testament van het slachtoffer en witwassen.

Twee dagen voor de uitspraak pleegde K. zelfmoord. "Ze kon de druk van de uitspraak niet meer aan. We zouden graag weten wat de rechter besloten zou hebben, maar dat komen we nooit meer te weten." Ondanks dat de rechter de zaak nu niet ontvankelijk heeft verklaard, is die niet afgedaan. "Het is nog niet voorbij. Het Openbaar Ministerie blijft volhouden dat er criminele activiteiten hebben plaatsgevonden."

Ook gynaecoloog Mieke Kerkhof van het Jeroen Bosch Ziekenhuis was te gast in het jaaroverzicht van Dtv Nieuws. 

=> Bekijk hier het gehele nieuwsoverzicht

Scrollen