Slachtoffer schietpartij Sky High zou op dodenlijst staan

Van dichtbij vuurde een dader drie kogels af op een man die buiten de Zwolse coffeeshop Sky High stond te roken. Het slachtoffer van die schietpartij zegt dat hij nog altijd op een dodenlijst staat, zei de advocaat van de vermeende schutter.

Op de avond van 16 september 2023 gaat een medewerker van Sky High samen met het latere slachtoffer in de steeg naast het pand roken. Terwijl zij in de steeg staan, loopt een in het zwart geklede man de coffeeshop binnen, blijkt uit beelden die donderdag in de rechtszaal getoond zijn. De man loopt door het pand, tikt een man aan de bar aan, draait om en loopt de zaak uit om daarna in de steeg te belanden. Als een witte wagen langsrijdt, rent de dader voor en het slachtoffer achter de auto langs. Als de dader achter zijn doelwit staat, vuurt hij drie keer. ‘’Het slachtoffer heeft drie kogels door zijn lichaam gehad’’, zei de rechter donderdag.

Het slachtoffer overleeft de aanslag die mogelijk een wapenfeit is uit wat de ‘Zwolse drugsoorlog’ genoemd wordt. Het slachtoffer was ooit de chauffeur van de wagen van waaruit met een automatisch vuurwapen op 26 oktober 2019 op een bestelbusje is geschoten. In dat bestelbusje zat een vermeend kopstuk uit de Zwolse drugswereld. Ook die liquidatiepoging mislukte. Advocaat Esther Vroegh zei op de zitting dat deze man nog altijd zegt op een dodenlijst te staan. Komt de dreiging vanuit de hoek van mijn cliënt, vroeg ze hem. ‘’Nee, zei hij expliciet.’’

Haar cliënt is de 40-jarige R.M. uit Dalfsen. Twee medewerkers van de coffeeshop hebben hem als de schutter herkend. Zelf ontkent hij. Hij meldde zich zelf bij de politie, nadat eerder een arrestatieteam aan zijn deur had gestaan. M. was toen met een vriend vogels aan het spotten. Het motief voor de aanslag zou liggen in een mislukte ‘incassoklus’ door het slachtoffer en twee handlangers. M. zou voor 18.000 euro aan wiet gekocht hebben, maar hij zou met vals geld hebben betaald. ‘’Dat klopt niet meneer’’, reageerde M. Het drietal kwam een dag of tien voor de schietpartij bij M. thuis langs. Eerst ‘s avonds, zonder succes. De volgende morgen blijkt M. thuis. Als het latere slachtoffer uit de tuin weg loopt, komt even later M. in zijn badjas achter hem aan. De rechters zien dat hij een vuurwapen in zijn handen houdt, maar M. houdt op de zitting vol dat het een moersleutel is.

De rechters hadden veel vragen na het zien van de beelden. Wie was de man die de dader in de zaak even aantikte? Binnen loopt de schutter langs twee personen en een vrouw achter de bar. Wie zijn zij en wat kunnen zijn zeggen over de schutter? Buiten zou de schutter tot twee keer toe contact hebben gehad met een fietser. Wie is hij dan? Veel mensen uit de zaak wilden niets zeggen tegenover de politie. En het rechercheteam had later veel moeite te achterhalen wie er allemaal in de zaak waren, zei de officier van justitie. Ook zou iemand in de zaak het slachtoffer gefilmd hebben toen deze na de schietpartij de coffeeshop in strompelde waar hij verzorgd werd aan zijn verwondingen.

De rechters willen eerst antwoord op al die vragen voordat de zaak verder kan. ‘’Het gaat hier wel om een poging tot moord’’, zei een van de rechters. Ook willen de rechters de beelden hebben in de coffeeshop kort na de schietpartij. De advocaat van M. verzocht de rechtbank om haar cliënt op vrije voeten te stellen. Hij zit immers al ruim zeven maanden in voorarrest. De rechtbank vond dat hij achter de tralies moet blijven. Wanneer de zaak verder gaat, is niet bekend.

Bron: Gerard Meijeringh - www.deswollenaer.nl

Scrollen