Strafzaak tegen Yvon K. gaat uit als een nachtkaars

De rechtbank in Breda zette woensdagmiddag een streep onder de strafzaak tegen Yvon K. Nadat de Tilburgse vrouw zichzelf maandag het leven benam, zat er niks anders op, zo stelden de drie rechters, tot teleurstelling van veel nabestaanden van Chris Grinwis.

Wat hebben de rechters besloten?
Officieel heet het dat de rechters het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk hebben verklaard. Het recht op vervolging van Yvon K. is komen te vervallen nu zij maandag zelfmoord heeft gepleegd. Dat betekent dat nooit bekend zal worden wat de rechters vonden van de eis van het Openbaar Ministerie, dat twee weken geleden 19 jaar gevangenisstraf eiste tegen Yvon K. Volgens justitie was er voldoende bewijs dat de Tilburgse in december 2020 Chris Grinwis heeft vergiftigd, met het doel zijn miljoenenerfenis veilig te stellen.

De rechtbankvoorzitter zei dat wel is overwogen om in plaats van een vonnis toch nog te vertellen hoe ze aankijken tegen de zaak. Uiteindelijk zagen ze daar toch vanaf. ,,Wat we ook zouden zeggen, het zou alleen maar meer vragen oproepen.”

Hoe reageerden de aanwezigen op de volle publieke tribune?
Op de tribune zaten voornamelijk nabestaanden van Chris Grinwis en van John Boom, de Tilburger die eerder een relatie had met Yvon K. en in 2011 overleed. Zijn dochters twijfelden aan de lezing dat hun vader zelfmoord zou hebben gepleegd en deden in 2021 aangifte tegen Yvon K.

Het besluit van de rechters om ook niet te vertellen wat ze van de zaak vinden, was voor hen zeer teleurstellend. ,,Kil en weinig empathisch”, zo verwoordde advocaat Mark van Raak de gevoelens van de drie zussen van Chris Grinwis en de stiefkleindochter die tijdens het strafproces een indrukwekkende slachtofferverklaring aflegde.

Voor de nabestaanden is het frustrerend dat in juridische zin nooit zal worden vastgesteld of Chris Grinwis om het leven is gebracht door Yvon K., de vrouw die in 2020 in zijn leven kwam om zijn demente vrouw te verzorgen. De familie Grinwis maakt zich met terugwerkende kracht nog bozer over het besluit van de rechtbank om Yvon K. in september 2022 op vrije voeten te stellen, in afwachting van de finale zitting. Van Raak: ,,Op die manier heeft ze de kans gekregen om te vluchten, want dat is wat ze maandag heeft gedaan. Het geeft een bijzondere bittere nasmaak.”

Hadden de rechters anders kunnen beslissen?
De nabestaanden van Grinwis hadden gehoopt dat de rechters toch hun licht over de zaak hadden laten schijnen. Een toelichting of visie die de rechtbank in bijzondere zaken kan geven onder de noemer ‘overwegingen ten overvloede’.

Nabestaanden reageerden meteen teleurgesteld en emotioneel. Na bijna drie onzekere jaren zijn ze nu - zeker juridisch gezien - nog geen sikkepit wijzer, zullen ze nooit weten hoe drie onafhankelijke, professionele rechters over de moordzaak denken. De nabestaande van John Boom, die in 2011 zelfmoord zou hebben gepleegd, barstte in snikken uit. ,,Godsakker, echt! Hoe krijgt ze het voor elkaar! Dit is echt een dikke middelvinger van haar”, verwijzend naar de suïcide van Yvon K.

Advocate Esther Vroegh had stiekem rekening gehouden met de mogelijkheid dat de rechtbank iets over de schuldvraag zou vertellen. ,,Het zou zeer uitzonderlijk zijn, maar ik had al wel geïnformeerd of en hoe ik dan in appèl kon gaan’. ,,Maar dit is de enige zuivere juridische beslissing.”

Hoe gaat het verder met de erfenis?
Zonder veroordeling gaat de nalatenschap van de schatrijke zakenman Chris Grinwis naar Yvon K., die hij kort voor zijn dood had aangewezen als nieuwe en enige erfgename. Nu de moordverdachte zelf is overleden valt de erfenis vermoedelijk toe aan haar jongste dochter, tevens haar vertrouweling. Zij kan de nalatenschap weigeren. Ook de andere kinderen van K., met wie ze al jaren gebrouilleerd is, zouden hun erfdeel kunnen opeisen.

Nabestaanden van Chris Grinwis kunnen de erfenis aanvechten bij de civiele rechter. Eerder bepaalde de rechtbank in Middelburg in een soortgelijke zaak dat de familieleden van een moordenaar niet mogen profiteren van de erfenis van het slachtoffer. Of de nabestaanden deze stap gaan zetten, laat hun advocaat Van Raak in het midden: ,,Het was dan wel welkom geweest als de rechtbank iets over de zaak had verteId.”

Is de afscheidsbrief nog van belang?
Veel mensen, ook woensdag in de rechtszaal, zouden graag willen weten wat er in de afscheidsbrief staat die Yvon K. in haar woning heeft achtergelaten. Het Openbaar Ministerie, dat de brief nu bewaart, vertelde er ter zitting niks over en zal dat uit oogpunt van privacy ook niet gaan doen.

Advocate Vroegh zegt dat ze in de week voor het overlijden van haar cliënte regelmatig contact met haar heeft gehad. ,,Niks wees er daarbij dat ze dit van plan was. Ze was natuurlijk zenuwachtig omdat het vonnis eraan kwam, maar verder niks.” Vroegh zegt dat de dochter van K. binnenkort door het OM zal worden bijgepraat over de inhoud van de brief.

Artikel: BN de Stem - René van der Lee, Hessel de Ree - 27 september 2023

Scrollen