Verdachte bekent bedreiging Houtense burgemeester: 'Verdient absoluut niet de schoonheidsprijs'

Houten - "De burgemeester moet maar een kogel door zijn kop krijgen." Dat zei de 53-jarige verdachte drie weken geleden in een telefonisch gesprek over de Houten Hub tegen wethouder Daan Vermeulen. Hij bood meteen zijn excuses aan, maar werd vanmorgen vroeg alsnog opgepakt op verdenking van bedreiging van de Houtense burgemeester Gilbert Isabella. Dat zegt zijn advocaat Esther Vroegh.

De verdachte is één van de bezwaarmakers tegen de veelbesproken Houten Hub, een plan voor het tijdelijk huisvesten van asielzoekers, woningzoekenden en drie maatschappelijke organisaties. De burgemeester deed na de bedreiging meteen aangifte.

De uitspraak zou hij "uit frustratie" hebben gedaan terwijl hij dagen niet had geslapen vanwege de mogelijke komst van de Houten Hub, zegt Vroegh. "Het verdient absoluut niet de schoonheidsprijs, dat vindt hij zelf ook."

Direct na de uitspraak zou hij zijn excuses hebben aangeboden. Zijn advocaat vindt het dan ook opvallend dat hij drie weken later 's ochtends vroeg in het bijzijn van vrouw en kinderen van zijn bed is gelicht. "Als er een gegronde vrees was dat hij de bedreiging ook zou uitvoeren, waarom is er dan drie weken gewacht?"

Gisteren stuurde de verdachte samen met andere bezwaarmakers een brief naar burgemeester Isabella waarin zij hem opriepen zich terug te trekken van het dossier Houten Hub. Zij vinden het kwalijk dat de burgemeester eerder zei de kans op een tijdelijke opvang '100 procent te achten'.

De Bewonerscommissie Houten Oost, waar de verdachte onderdeel van uitmaakt, vindt dat de burgemeester deze uitspraken niet had mogen doen omdat de gemeenteraad nog geen beslissing had genomen. Als de burgemeester zich voor vandaag 17.00 uur niet terugtrekt, zeggen ze naar de rechter te stappen.

Timing

"Het lijkt erop dat het één verband houdt met het ander", zegt advocaat Vroegh over de timing van de aanhouding. Danny Snijders, de advocaat die de bezwaarmakers bijstaat in de procedure tegen de gemeente, noemt de aanhouding "een intimiderend staaltje machtsmisbruik. Precies de reden waarom de burgemeester niet geschikt is voor het dossier van de Houten Hub."

De gemeente Houten en de politie willen "in het belang van onderzoek" niet reageren op verdere vragen. Het college van Houten laat het bij een schriftelijke verklaring. "Het spreekt voor zich dat mensen kritiek mogen hebben, of het ergens mee oneens mogen zijn. Je mag ook boos zijn over plannen en hier uiting aan geven. Vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed in onze democratie. Maar bedreigingen horen daar zeker niet bij! Dan wordt een belangrijke grens overschreden."

Update: de 53-jarige man uit Houten die woensdag werd aangehouden omdat hij de burgemeester van de Utrechtse gemeente ernstig zou hebben bedreigd is weer vrij. Dat meldt zijn advocaat Esther Vroegh. De man moet later voor de rechter verschijnen.

Bron: RTV Utrecht - Rick Plantinga

Scrollen